Navodila uporabnikom za AAI račun

KAJ JE AAI ?

Z infrastrukturo za enotno overjanje (Authentication and Authorization Infrastructure – AAI)  je ARNES uvedel nov način dela s spletnimi storitvami v slovenskem izobraževalnem in raziskovalnem omrežju.

ArnesAAI povezuje uporabnike in storitve v celoto, kjer pridružene organizacije lahko same dodeljujejo svojim članom (dijakom, študentom, učiteljem, zunanjim sodelavcem …) enotno uporabniško ime za dostop do različnih aplikacij.

Vsaka organizacija tako postane varuh osebnih podatkov svojih članov, ponudnikom aplikacij pa se ni treba ukvarjati z dodeljevanjem uporabniških imen ter kočljivim zbiranjem in preverjanjem podatkov o uporabnikih.

Na naši šoli AAI omogoča uporabo EDUROAM omrežja, spletnih učilnic, kreiranje lastnih spletišč ali objavljanje v naših spletiščih.

Več o uporabi AAI računa  na https://aai.arnes.si/

KAKO DO AAI uporabniškega računa ?

Potrebno je izpolniti VLOGO za dodelitev AAI uporabniškega imena  (obrazec dobiš v tajništvu ali si ga preneseš) in jo oddati v tajništvo šole.

op: vsi redni dijaki dobijo VLOGO ob vpisu.

Koliko časa pa velja AAI račun?

Dokler ste člani / del organizacije, vendar ob pogoju, da upoštevate merila varnosti, ki so zapisani na vlogi in ste jih s podpisom sprejeli. Poenostavljeno; ko imate enkrat dodeljeno uporabniško ime ga ni treba podaljševati. Morate pa se držati sprejetih pogojev.

Ob zaključku šolanja posameznik lahko  pridobi PRENOSNICO, ki mu omogoča poenostavljeno pridobitev AAI računa na drugi izobraževalni ustanovi.

Kaj pa če IZGUBIM AAI račun?

  • Imam vpisan veljaven mail

Na portalu SIO.MDM ( https://mdm.arnes.si/Prijava/Login.aspx) ali preko spletišča naše šole (www.srednjasolaizola.si/POVEZAVE izbereš portal SIO.MDM) odkljukaš POZABIL GESLO in slediš navodilom

Pri tem moraš vedeti, da je uporabniški račun sestavljen iz naslednjih podatkov – tvojega imena in priimka ter naše domene. Ne vsebuje šumnikov.

Torej:  Ime.priimek@sredenjasolaizola.si  npr. rok.rokovic@srednjasolaizola.si

Vpišeš tvoj mail (ki pa mora biti enak mailu, ki si ga navedel v VLOGI!); sistem bo generiral novo geslo in ti ga posredoval na tvoj mail .

  • Nimam vpisanega »pravega« maila ali imam drugačne težave

Drugi način je, da ponovno IZPOLNIŠ vlogo in jo posreduješ v tajništvo. Dokument (kopija uporabniškega računa) bo posredovana tvoji/emu razredničarki/ku.

VLOGA za dodelitev AAI uporabniškega računa – v tajništvu ali si jo preneseš in natisneš

Vloga.docx

(Skupno 1.633 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost