Državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije, NM 2016
15.4.2016 je v centru GRM v Novem mestu potekalo 18. tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije.
Letošnja tema je bila DEDIŠČINA ZAJTRKOV NA SLOVENSKEM. Naloge obravnavajo zajtrkovalne navade in jedi, ki so jih za zajtrk uživali prebivalci slovenske Istre, Bistrškega Pohorja, Krške kotline, Spodnjega Podravja in Ljubljane ter njene okolice. Dijaki so v raziskovalnem delu predstavili tudi posebne zajtrkovalne navade ob praznikih in drugih posebnih priložnostih. Naloge obravnavajo in predstavijo spremembe, ki so se na področju uživanja zajtrka dogajale v zadnjem stoletju. Glede na zemljepisno raznolikost pokrajin, ki jih avtorice in avtorji vključujejo v raziskovanje, bralec prepozna različne determinante zajtrkovalnega vedenja, ki je zaznamovano z značilnostmi pokrajine in načinom življenja njenih prebivalcev.
Dijaka Luna Počkaj in Martin Konestabo iz 3.bGTT razreda sta predstavila nalogo z naslovom KO ZADIŠI PO CIKORIJINI KAVI.
[ilink url=”http://www.srednjasolaizola.si/files/2016/05/Razikovalna-naloga-Ko-zadiši-po-cikorjini-kavi.pdf” style=”download”]KO ZADIŠI PO CIKORJINI KAVI, raziskovalna naloga[/ilink]
[ilink url=”http://galerijasolaizola.splet.arnes.si/etnoloske-in-kulinaricne-znacilnosti-slovenije-drzavno-tekmovanje-2016/”]povezava na fotogalerijo samega tekmovanja[/ilink]