EDUROAM

Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

 Srednja šola Izola nudi zaposlenim in dijakom možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes.

1. Kaj je Eduroam?

Eduroam (education roaming) je mednarodna federacija brezžičnih omrežij za uporabnike iz izobraževalne in raziskovalne sfere. Študenti, učenci, pedagogi, raziskovalci in drugi lahko uporabljajo vsako brezžično omrežje eduroam, v Sloveniji ali tujini.

Storitev Eduroam omogoča  varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli  in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

2. Tehnične zahteve za dostop

Omrežja eduroam so v Sloveniji zasnovana na enotnih tehničnih rešitvah in standardih, zato pri gostovanju ni potrebno spreminjati nastavitev na brezžičnih napravah (prenosniki, telefoni …). Pogoj pa je, da morajo vse naprave podpirati varnostne standard WPA-Enterprise ali WPA2-Enterprise od januarja 2018 WPA3 kot zamenjava za WPA2 (več na en.wikipedia.org )

Nekateri telefoni ne podpirajo preverjanja certifikatov eduroam, kar pomeni, da takšna povezava ni varna saj omogoča prestrezanje gesla.

3. Navodila za priklop

Pogoj za priklop je veljavno AAI uporabniško ime in geslo, ki ga vsak zaposleni in dijak lahko pridobi na šoli. Pogoj je, da odda veljavno vlogo za AAI dostop. Dijaki pridobijo na željo uporabniško ime in geslo ob vpisu oz. podajo zahtevek v začetku šolskega leta razredniku. Uporabniško ime in geslo  omogoča tudi uporabo spletnih učilnic.

Vlogo za AAI dostop se dobi v tajništvu šole.

Primer prijave / povezave v eduroam:

Pod brezžična omrežja izberete EDUROAM

Odpre se obrazec kjer morate vpisati:

Uporabniško ime (username): uporabnik@srednjasolaizola.si  (op: v naši šoli je to ponavadi ime.priimek@srednjasolaizola.si)
Anonimni uporabnik (anonymous): anonymous@srednjasolaizola.si
Geslo: vaše geslo
ostala okna ni potrebno spreminjati

kliknite na gumb poveži.

4. Pomoč 

Kontaktna oseba je računalničar, kabinet ob vzgojiteljski zbornici.

Več informacij za uporabnike in skrbnike na http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/eduroam/

(Skupno 1.787 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost